Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Hyvää tasa-arvon päivää – kaikille

  • Asu Pride-juontajana. Kuva: Antti Ranki
    Asu Pride-juontajana. Kuva: Antti Ranki

Juonsin viime vuoden syksyllä Turussa järjestetyn Pride-tapahtuman pääjuhlan. Lavalle oli juuri astumassa Samuli Putro ja kysyin häneltä lavan vieressä, haluaisiko hän tulla esitellyksi jotenkin erityisesti.

“Ei tarvi, kun juttu on niin iso, niin artisteilla ei ole väliä.”

Esittelyjen jälkeen siirryin lavalta yleisöön. Putron soittaessa kappaletta kiusatusta toppahousuisesta pojasta, huojuin muiden Prideen osallistuvien kanssa ja lauloin yhdessä kertosäettä. Silloin tajusin, että kyllä silläkin oli väliä.

“Sen nimi oli toppahousut, ylipainoinen poika, jonka kimeä ääni ... ja kuin kerjätäkseen lisää kysyi usein just multa, milloin jätkät tulee, hei Sami onko jätkiä näkynyt? Mä olin tosi kiusaantunut, että nyt jos leimaudun, niin pian mua lyödään...”

Kappale koulukiusatusta pojasta sopi siihen hetkeen täydellisesti. Marssimassa oli reilu kolmetuhatta ihmistä puolustamassa Sukupuolineutraalia avioliittolakia ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Sukupuolivähemmistöillä, homoilla, lesboilla ja muilla tuntemukset lienevät usein samat kuin toppahousuisella pojalla: millon jätkät tulee? “Jätkät” eli ne, jotka ovat samaa porukkaa, ihan sitä samaa porukkaa, kuin itse. Milloin he tulevat?

Toppahousuinen poika odottaa kappaleessa jätkiä, ikäänkuin kavereitaan, ja kyselee heidän tulemisestaan Putrolta, kun “jätkät” sitten lopulta tulevat niin ne vetävätkin toppahousuista poikaa turpaan. Sukupuolivähemmistöjen alttius masennukseen ja jopa itsemurhaan nuoruudessa ovat kovaa luettavaa. Samaistumisen kohteita ei lapsuudessa ja nuoruudessa liiaksi ole ja ulkopuolisuuden tunne on arkipäivää.

Tasa-arvoisessa avioliittolaissa ei ole kyse pelkästään siitä, että samaa sukupuolta olevat ihmiset voivat mennä naimisiin keskenään. Kyse on siitä, että nuorille, itseään etsiville, samaistumiskohteita kaipaaville ihmisille, kerrotaan, että on ihan ok olla sellainen kuin on. On ihan hyvä niin kuin on. On hyväksyttävää tuntea viehtymystä samaan sukupuoleen.

Tasa-arvo ei ole tämän suhteen valmis.

Samuli Putro ei vielä laulun lapsuuden hahmossaan ollut riittävän rohkea nousemaan “jätkiä” vastaan. Hän yritti vaan välttää itse saamasta selkäänsä. Aikamiehenä hän kuitenkin nousi Priden lavalle ja lauloi aiheesta itseään säestäen jokusen kappaleen yksikseen lavalla.

Meidän muidenkin rohkaistuminen olisi, jo pitkään ennen tasa-arvoisen avioliittolain läpimenoa, ollut paikallaan. Vaalikoneissa sen kaatamisesta uudessa eduskunnassa ollaan kysytty paljon. Vaikkei meillä olisikaan rohkeutta olla niitä, jotka nousevat jätkiä vastaan, niin “jätkiä” meidän ei kuitenkaan tarvitse olla.

Toivotaan, että tulevaisuudessa ei ainakaan seksuaalisen suuntautumisen takia tarvi odottaa “jätkiä” tuleviksi. Vaan että, ne jätkät ovat siinä, oikeasti. Ja ne jätkät ei vedä toppahousua turpaan, vaan ottavat hänet tasa-arvoisesti joukkoonsa.

 

Konsta Weber

www.facebook.com/konsta.weber

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat