Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Faktat, Ilkka Kanerva - Suomessa ei ole Euroopan matalin työllisyysaste

  • Laitilan paneelissa ehdokaskollega Laura Rantasen (vihr.) kanssa.
    Laitilan paneelissa ehdokaskollega Laura Rantasen (vihr.) kanssa.

Olin juuri Laitilassa vaalipaneelissa, jossa Ilkka Kanerva esitti mielenkiintoisen faktan: Suomessa on Euroopan alhaisin työllisyys. Olin sitä mieltä, ettei tämä voi millään mittarilla pitää paikkaansa. Googlasin asian ja Eurostat oli sitä mieltä, että Suomi on parhaimmassa puolikkaassa työllisyydessä Euroopassa. Millään mittarilla mitattuna Suomen työllisyysaste ei ole heikompi kuin esim. Bulgariassa tai Espanjassa. Kysyin paneelissa vielä Kanervalta, tarkoittiko hän tosiaan, että Suomessa on heikoin työllisyysaste koko Euroopassa. Kuulemma näin.

Tiedustelin Kanervalta, että millä mittarilla. Kerroin, ettei millään mittarilla Suomessa voi olla Euroopan matalin työllisyysprosentti. Tähän Kanerva, että onpa.

Uskomaton väite. Eurostatin mukaan työllisyysasteet Euroopassa ovat seuraavanlaisia: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Employment_statistics/fi

Eri maat tilastoivat työllisyysasteita eri tavoilla, mutta varmaa on, että melko luovasti pitää tilastoida, jotta Suomi on koko Euroopan hännillä työllisyysasteessa.

Haaste tässä oli se, että puolet panelisteista oli sitä mieltä, että kyllä Suomessa on Euroopan matalin työllisyys, osa taas ei oikein tiennyt mitä mieltä olisi ja jokusen osallistujan mielestä väitteessä ei ollut mitään järkeä. Väite oli perätön.

Outoa tässä oli, että luulisi yhden tämän hetken pitkäaikaisimmista kansanedustajista tietävän tämän.

Kokoomus on viime aikoina kunnostautunut Suomen parjaamisessa monella tasolla. Suomalaiset ovat milloin laiskoja tai muutoin vaan yrittämisvastaisia.

On totta, että kestävyysvajetta on ja velka kasvaa liian nopeasti. Suomen velka ei kuitenkaan ole lähellekään edes EU-alueen korkeimpia ja Suomen työllisyysaste on parempi kuin monen muun EU-maan tai muun Euroopan maan.

On vavahduttavaa, että poliitikko voi käyttää virheellistä tietoa argumenttinsa pohjana, etenkin kun argumentti on sellainen, että sen virheellisyys pitäisi melko äkkiä ymmärtää. Kokoomuksen politiikassa aiemmin kaikki oli fantastista ja mahdollista, kunhan vain kunnolla yritetään. Nykyisin suomalaiset ovat heidän retoriikassaan uskomattoman saamatonta kansaa, joka pitää ensin herättää horroksesta ja sitten potkia taikka kepein häätää töihin. Tällainen käänne, jossa kaikkiin pitää sattua, jottei Suomi katoa uppoavaa suohon on melkoinen.

Se, että käyttää virheellistä tietoa, jonka joko pitäisi tietää virheelliseksi tai jos ei tiedä, niin sitten ihmettelen kovasti, oman argumenttinsa tueksi on vavahduttavaa. Kokoomuksen käännös politiikassa siitä, että kaikki oli fantastista ja kaikki onnistuu kyllä kun yritetään, siihen, että kaikkiin pitää sattua ja suomalaiset ovat uskomattoman saamatonta kansaa, joka pitää ensin herättää horroksesta ja sitten potkia ja kepein häätää töihin suohon uppoavaa Suomea pelastamaan on melkoinen.

Paljon on varmasti Suomella paikattavaa, mutta virheellisin faktoin oman asian ajaminen on todella huolestuttavaa.

Konsta Weber

www.facebook.com/konsta.weber

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jyrki Paldán

Ilkka Kanervahan on pitkän linjan ammattivalehtelija. Jo EU-väittelyssä kultaisella 90-luvulla "Ile" ajoi asiaansa pitkällä listalla virheellisiä väitteitä ja törkeitä valheita. Voi tietysti olla että hän aidosti uskoi esittämiinsä väitteisiin, mutta asian ydin ei silti muutu. Tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus tuolla talousmaailman etuja ajavalla puolella.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kanerva valehteli myös hiljattaisen puolustusvoimauudistuksen yhteydessä, että ikäluokat pienenevät. Tilastojen mukaan ikäluokkien pienenminen loppui aikoja sitten. Se kyllä pitää paikkansa, että PV seuloo tarkemmin asepalvelukseen kelvolliset. Kanerva vaan ei asiaa ilmaissut näin.

Toimituksen poiminnat