Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Älä ota! – ja politiikkaviha on valmis

  • Kuvan vuohi ei liity tapaukseen. Se voi vaikuttaa.
    Kuvan vuohi ei liity tapaukseen. Se voi vaikuttaa.

Vaalikadulla tulee välillä vastaan perheenisiä tai äitejä lapsineen, jotka torjuvat tarjotun lentolehtisen. Heidän perässään tuleva nuori kuitenkin kurottaa flyeriä kohti ilmeisen kiinnostuneena. Sitten väliin iskee kuitenkin lapsen vanhempi: “Ei! Älä ota mitään tommosta!” Nuori tai lapsi säpsähtää, pieni innostuksen pilkahdus silmissä, kohentunut valppaus katoaa ja katse painuu alas samalla kun kulku tuohtuneen vanhemman perässä jatkuu.

Vaalikadulla törmää useinkin siihen, että ohikulkijat torjuvat selkeän politiikkavihamielisinä tarjotun flyerin. Eikä siinä ole kyse vihamielisyydestä yksittäisiä puolueita kohtaan. Tämä toki kaikille sallittakoon. Yleisesti kaiken politiikan ja yhteisiin asioihin vaikuttamisen vastustaminen on kuitenkin valitettavaa. Ainakin näin politiikassa toimivan ihmisen näkökulmasta. Omalle jälkikasvulle yleiskielteisin asenteen siirtäminen on jo toinen juttu.

Näin käytännössä osaltaan kasvaa uusi sukupolvi, jolle yhteisiin asioihin vaikuttaminen, politiikka, näyttäytyy luotaantyöntävältä ja vältettävältä toiminnalta.

Vaalipaneeleissa ja vaalikoneissa on usein ollut kysymys pitäisikö äänestysikää laskea kuuteentoista ikävuoteen. Vasta-argumentteina on usein jotain täysi-ikäisyyden määritelmästä, vaikka täysi-ikäisyyden ja -valtaisuuden määritelmä on vaihtunut historiassa melko tiuhaan. Hetki jolloin ihminen on valmis äänestämään ei kuitenkaan riipu kokonaan iästä, vaan siitä, milloin alkaa yhteiset asiat ylipäätään kiinnostamaan.

Kiinnostus yhteisiin asioihin ei herää kahdeksantoistavuotiaana taikaiskusta. Ensin pitää tietää, miten asioihin ylipäätään vaikutetaan tai missä. Nuorten 18-24 vuotiaiden äänestysaktiivisuus on jopa kymmenen prosenttia alempi kuin vanhempien ihmisten.

Nuoret on saatava mukaan äänestämään. Ei kannata jättää äänestämättä, vaikkei omasta mielestään tietäisikään liiaksi asioista. Kaikilla on jokin käsitys siitä, mihin suuntaan haluaisi maailman menevän. Sillä yleensä pärjää. Vaalikoneissa oli kysymyksiä, joihin itsekin vastasin vasta hetken googlailun jälkeen. Vihreät kävivät pahimmista kysymyksistä sisäisissä Facebook-ryhmissä kymmenien kommenttien pituisia keskusteluja. Se, etteivät kaikki vaalikoneiden kysymykset tunnu järkeviltä tai niihin on vaikea vastata, ei tarkoita sitä, että olisi asioista pihalla. Usein syyttävän sormen voi kääntää peilistä vaalikoneen tekijän suuntaan. Kymmeniä vaalikoneita näihinkin vaaleihin täyttäneenä voin osaltani kertoa, että osa niistä on _todella_ huonoja.

Yhteisiin asioihin vaikuttaminen kuitenkin kannattaa aina. Jos ei suoraan itse olemalla puolueissa tai kansalaisjärjestöissä mukana, niin äänestämällä. Se on jo paljon. Ainakin me ehdokkaat tunnemme melko suurta nöyrää kiitollisuutta siitä, että ihminen on pohtinut ja vertaillut ketä tulisi äänestää, vetänyt kengät jalkaan, takin päälle ja kävellyt usein vaakasuorassa vesisateessa lähikoulun liikuntasalin apaattisen juhlalliseen tunnelmaan ja sitten laittanut numeron lippuun sekä vienyt sen leimasimen kautta arkkuun. Vaaleissa jokaisella äänellä on väliä. Kukin ääni vie poliikkaa sellaiseen suuntaan, johon ihmiset sen haluavat menevän. Erot tulevat juuri niistä äänistä, joilla “ei kuitenkaan mitään voi vaikuttaa”.

Jos yksi sukupolvi on turhautunut tai ei muutoin kiinnostu vaaleista, niin se on harmi. Jos tämä sukupolvi siirtää käsityksen lapsilleen, se on jo tragedia. Se mielipide, jota eniten vastustaa, voittaa silloin, kun ei itse osallistu.

Konsta Weber

http://www.facebook.com/konsta.weber

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tämä vihan ja suvaitsemattomuuden opettaminen on totta, Konsta. Kaikista säälittävintä on se, että aikuiset joskus kieltäytyvät ottamasta ilmapalloa lapselle, joka sen ilmiselvästi haluaa. Miten sen voi selittää lapselle? Lapselle ilmapallo on ilmapallo, lapset eivät osaa edes lukea.

Toimituksen poiminnat