Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Luovitaan Suomi ulos karikoilta

  • Allekirjoittanut Oranssi Unelma -nimisen purtilon ruorissa "luovimassa" moottoriveneellä. (edid, "luoviminen")
    Allekirjoittanut Oranssi Unelma -nimisen purtilon ruorissa "luovimassa" moottoriveneellä. (edid, "luoviminen")

Suomi on karikkovesillä. Yhteistä tilannekuvaa siitä, kuinka pahasti siellä ollaan, yrittävät puolueet kilvan hahmottaa. Tilannekuvan lisäksi hakusessa ovat keinot siihen, miten k.o. allikosta päästään kuivin jaloin pois.

Leikkauslistakiima on vallannut suurimmat puolueet ja jo useamman vuoden ajan pääpuolueet ovatkin toitottaneet sitä, että pian kaikkiin tulee sattumaan ja kovaa. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa jopa vaalikaduilla kuulee äänestäjien haluavan äänestää sitä ehdokasta, joka kaikkein eniten on leikkaamassa ja suurimmat palkka-alet lupaamassa.

Politiikan teko on muutamassa vuodessa muuttunut mahdollisimman kirkkaan tulevaisuuden tarjoavasta, positiivisesta valtion luotsaamisesta, vakavien miesten rankaisusiirtolan ylivartijan tehtäväksi. Tiukka kuri ja herran nuhde ovat palanneet. Ulkopuolisten syyllisten etsiminenkin on jäänyt marginaaliin.

Nyt tiedetään, kenen on syy ja keneen tulee sattua: Suomalaiseen. Sisua tarvitaan tervan nielemiseen. Talvisodan henki on nyttemmin kuiviin vuotamisen retoriikkaa, jossa ambulanssin takana makaava Hietanen valuttaa sokeana viimeiset veret ja huutaa tovereita hakemaan loput pisarat toivottoman tulevaisuuden varalle. Enää ei saa Hietanen sitä silakkaakaan.

Ainakin taloustieteilijät ovat osaltaan skeptisiä laman aikaisen leikkauspolitiikan tehosta. Jos taloutemme jatkaa tällä uralla ajasta iäisyyteen, valtion menot ja tulot tulee toki tasapainottaa. Se, onko heti ensi hallituskauden alkuun tasapainoittaminen paikallaan, on eri asia.

Rakenneuudistuksia Suomi tarvitsee kaikkien puolueiden mukaan. SOTE- ja kuntauudistukset jäivät toteuttamatta viime hallituskaudelle, kuten moni muukin tarvittava uudistus. Nyt ei siis tiedetä, olisivatko uudistukset tehonneet ja jos olisivat, kuinka hyvin.

Suomen teollisuuden rakenne on muuttunut ja palvelualojen osuus jatkaa nousuaan. Suurten teollisuusalojen surkastumisen tilalle ei ole löydetty juurikaan uutta voimaa vientiin. Uusiutuvan energian satsaukset ovat risupaketteja ja ydinvoima on sementoinut energiatuotannon hitaasti kuivuvaan betoniin Olkiluodon saarelle. Uusista aloista ei vielä ole ollut Suomen nostajiksi. Osin siksi, että betoni kuivuu hitaasti ja siirtymä raskaasta teollisuudesta ketterään, ei ole luonnistunut Suomelta kovinkaan jouhevasti.

Vihreiden lääkkeet uuteen nousuun eroavat suurien puolueiden keinoista. Kannatamme lämpimästi rakennemuutoksia, kuntauudistuksen nopeaa läpivientiä, yritystukien uudistamista pieniin ja keskisuuriin kasvuyrityksiin keskittyviksi, uusiutuvan energian subventointia, vanhaa teollisuutta tukevien energiaveroleikkureiden karsimista ja pienyrittäjyyteen kannustamista.

Suurena uudistuksena tulisi ottaa käyttöön perustulo, jolla kaiken työn vastaanottaminen olisi kannattavaa. Ihmiset voisivat jouhevasti siirtyä opiskelusta ja työhön päin vastoin. Aina kun tarvitaan lisäkoulutusta vanhan alan kuollessa, voisi joustavasti kouluttautua uudelle alalle ilman, että täytyisi miettiä, mistä toimeentulo tuolle ajalle hankitaan.

Ennen kaikkea perustulo antaisi vahvan selkänojan yritykseen itse nostaa omaa asemaansa ja parantaa toimeentuloaan ilman väliinputoamisen pelkoa. Yrittäjien starttirahat auttavat alkuvaiheen yli ja ovat mahdollistaneet yrittäjyyden monelle. Starttirahaa ei kuitenkaan saa jos on kirjoilla opiskelijana, vaikkei opintotukea enää saisikaan ja aloittelisi jo omaa yritystä. Perustulo tekisi kaikista siirtymistä joustavampia ja karsisi byrokratiaa.

Vihreiden mallissa perustulon määrä olisi 560 euroa ja se verotettaisiin tulojen noustessa pois. Tällä summalla se olisi kustannusneutraali toteuttaa.

Suomi kaipaa rakennemuutoksia ja julkinen sektori varmasti uudistamista ja päivityksiä. Tätä kaikkea ei kuitenkaan ole pakko tehdä sykäysmäisesti, vaan mahdollisia leikkauksia on hyvä jaksottaa. Aikana, jolloin Suomi saa lainarahaa todella edullisesti, kannattaisi tehdä sellaisia julkisia investointeja, jotka joka tapauksessa tullaan lähivuosina tekemään. Jos ja kun lainaraha on todella edullista, investointien tekeminen taantuman aikana ei kasvata pitkän ajan velkaantuneisuutta, kun ne ollaan kuitenkin tekemässä ennakoitavan ajan kuluessa.

Toivottomuuden retoriikka on juuri omalle sukupolvelleni omanlaisensa tulevaisuudenkuva. Varsinaisen aikuisikäni ajan ollaan oltu koko ajan heikossa taloustilanteessa. Espanjassa nuorisotyöttömyys on heitellyt viidessäkymmenessä prosentissa. Jos nyt menee huonosti, huomenna menee huonommin ja ylihuomenna vielä huonommin, niin on vaikea saada ihmisiä kiristämään vöitään toivottoman tulevaisuuden dystopiassa.
 

Konsta Weber

http://www.facebook.com/konsta.weber

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Oikeassa olet, huonosti menee. Mutta ei me olla karilla ei, vaan uppoamassa siihen viereen...

Suomi tarvitsee yhden noin 10 Giga€uron suuruisen leikkauksen ennen muita: Leikattava Suomi irti EU:sta ja €:sta.
http://mattikarvonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1919...

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Uusiutuvan energian subvennoinnilla.
- Valitan, ei jatkoon.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Konstan kuva sopii yhtä huonosti Vihreiden ajatteluun kuin heidän puolueensa kuva, jossa tyttö kalastaa perholla koskesta, vaikka rannoilla on lunta.

Ei silloin ole luonnossa perhosia, enkä usko tytön saavan yhtään kalaa.

Eikä se liene tärkeääkään, osoittaa vain huonoa luonnon tuntemusta, vaikka sen pitäisi olla Vihreiden "ydinosaamisen" aluetta.

Vaihda Konsta kuvaasi soutuvene - tai purjevene. :)

Toimituksen poiminnat