Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Mitä Vihreillä on tarjota Suomelle?

  • Välillä on hyvä visioida. Se tuo toivon takaisin.
    Välillä on hyvä visioida. Se tuo toivon takaisin.

Eilen illalla vaalijalkautumisen loppupuolella kohtasin nuorehkon miehen, joka kysyi: “Mitä Vihreillä on tarjota Suomelle, mitä muilla puolueilla ei ole?” Hetken haimme sanoja vierellä olevan ehdokaskaverin kanssa, mutta vastaus oli lopulta selkeä. Visio paremmasta tulevaisuudesta. Nyttemmin kun taantuma ja alennustila ovat jatkuneet maassamme näin pitkään, suuri osa politiikastakin on mennyt pikemminkin virkamiesmäiseksi viilaamiseksi ja käytännön toimenpiteistä sekä verotasoista puhumiseksi. Poliitikot tekevät siis virkamiesten töitä ja tarttuvat juuri nyt tapahtuviin käytännön asioihin. Erot puolueiden välillä ovat oikeastikin pienentyneet, kun ei enää puhuta siitä mihin ollaan menossa, vaan siitä millä välineillä ollaan matkaa tekemässä.

Vaaleilla ei kannata valita ihmisiä tekemään virkamiesten töitä, sillä virkamiehet tekevät ne työt paremmin. Suomessa on useita yliopistoja, joissa virkamiesuralle kouluttaudutaan ja myöhemmin pätevöidytään valtion lukuisissa koulutusohjelmissa tai virkauralle johtavilla urapoluilla.

Poliitikkojen tehtävä on kuvitella parempi tulevaisuus ja ohjata maa sen suuntaan. Virkamiesten tehtävä taas on poliittisessa ohjauksessa toteuttaa tätä parhaalla mahdollisella tavalla.

Toki poliitikoiltakin voidaan ja tuleekin odottaa käytännön ymmärrystä ja ideoita siihen, miten asiat tulisi toteuttaa. Kovin kauaa ei kuitenkaan tarvitse viettää esimerkiksi Turun kunnallispolitiikassa ymmärtääkseen, että asioiden varsinainen käytännön toteuttaminen on hyvä jättää virkamiehille ja oman alansa erityistuntijoille poliittisten alan harrastajien sijaan.

Vihreiden visioissa Suomi on tulevaisuudessa maa, jossa työn tuottavuus on niin korkea, että ihmistyöllä tehtävä tuntimääräinen työ voi vähentyä reilustikin. Näin ihmiset saavat työn tuottavuuden kasvamisen hyödyt vapaa-aikana, eivätkä aina välttämättä lisääntyneenä kulutuskykynä.

Vihreiden tulevaisuudessa luonnon monimuotoisuus ei ole kärsinyt lyhytaikaisen taloudellisen hyödyn tavoittelussa siten, että voittojen kerääjä on jättänyt saasteiden korjaamisen muiden huoleksi.

Vihreiden tulevaisuudessa ihmiset välittävät toisistaan, mutta laaja sukulaisjoukko tai vauras perhe ei ole edellytys sille, että saa lapsena samat leikki- ja harrastusmahdollisuudet kuin muutkin lapset. Nuorena saa samat koulutusmahdollisuudet kuin muutkin ikätoverit, riippumatta taustasta. Vanhana voi ikääntyä arvokkaasti riippumatta siitä, millainen tuuri on käynyt työelämän palkkataulukkopaikassa.

Nyt Suomessa ollaan, ainakin poliittisesti, siinä tilanteessa, että tarvitaan toimia sen edistämiseksi, että hyvinvointivaltio voi olla olemassa huomennakin. Tarvitaan kuitenkin myös toivoa ja ajatusta siitä, että tulevaisuudessa elo Suomessa ei ole kituutusta, jolla säästetään edes sen hetkinen palvelutaso. Jotta ihmisillä on todellinen, verevä halu, elää tulevaisuudessakin, tarvitaan kuva tulevaisuudesta, jossa eläminen on itseään toteuttavan täyttävää eikä hyvinvointivaltion tulevaisuudesta tarvi olla jatkuvasti huolissaan.

Konsta Weber, 130 Vihreät

http://www.facebook.com/konsta.weber

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola
Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Yritysten pakenemista maihin, jossa edes vähän realismia toimissaan on, sitä vihreät on meille tarjoamassa.

Kari Ahveninen

On se hyvä että vihreillä on visio. Olisiko yhtään järkevää, käytännöllistä ja toteuttamiskelpoista ajatusta kuinka tuollainen visio toteutettaisiin?

Vihreitten tähänastiset visiot kun ovat olleet lähinnä haitallisia, utopistisia tai suorastaan suomen hyvinvointia tuhoavia.

Toimituksen poiminnat