Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Austeritya taantumassa, fiksua?

  • Ruosteisen rattaan voi voidella monella liemellä.
    Ruosteisen rattaan voi voidella monella liemellä.

Paul Krugman kirjoittaa The New York Timesissa austerityn ja keynesiläisen politiikan kädenväännöstä, jossa austerity on Euroopassa nyt vahvasti voitolla: "In Mr. Schäuble’s world, austerity leads to confidence, confidence creates growth, and, if it’s not working for your country, it’s because you’re not doing it right." Tässä tilanteessa Suomessa suurimmat puolueet uskovat samaan kuin Wolfgang Schäuble: julkisen puolen leikkaukset vahvistavat luottamusta ja luottamus vahvistaa kasvua, jos tämä ei lopulta toimi niin se on tehty väärin.

Saksassa aloitettiin Harz-uudistusten toimeenpano jo vuonna 2002. Tämä tarkoittaa sitä, että Saksassa tehtiin rakennemuutokset ja julkisen sektorin kunnostus pääosin ennen vuotta 2008. Siitä näkökulmasta Schäublen on helppo huudella.

Leikkauspolitiikka pitäisi tehdä nousukauden aikaan. Se on klassista suhdannepolitiikkaa, joka on ennen toiminut. Se, että nyt ei ennen vuotta 2008 onnistuttu tekemään leikkauspolitiikkaa, johtunee parista syystä: se oli poliittisesti vaikeaa ja 90-luvun alun lama painoi myös mielissä.

Se ei kuitenkaan juuri nyt lohduta, mutta ei myöskään muuta sitä, että yksioikoinen leikkauspolitiikka ei ole hyvää suhdannepolitiikkaa.

Suomessa tarvitaan suuria rakennemuutoksia. Sote-uudistus ja kuntauudistus pitää viedä maaliin, sosiaaliturvassa pitäisi siirtyä perustuloon, energiapolitiikka pitäisi uudistaa ja yrittäjyyttä sekä työllistämistä pitäisi helpottaa. Vihreiden työllisyysmallista voi lukea täältä tarkemmin.

Kokonaisuutena näiden vaalien talouskeskustelu on pyörinyt leikkauslistojen sisällössä ja mitassa. Ei siinä, miten rakenteita uudistetaan tai kasvuun päästään, tai pikemminkin miten kasvun esteistä päästäisiin eroon.

Kysymys siitä mistä leikataan, näyttäytyy kysymyksenä, että kumpaa lyöt mieluummin, pikkusiskoasi vai pikkuveljeäsi? Onko pakko päättää, jos tilanne raukeaa muullakin tavalla kuin mottaamalla läheisiä?

Yksioikoinen velkaelvytys ei välttämättä ole paras vaihtoehto, mutta sekin, ettei siitä juuri puhuta on ongelma. Infraan panostava elvytys, jossa näköpiirissä olevat hankkeet toteutettaisiin nyt huokean koron aikana aiemmin olisi yksi mahdollisuus muiden joukossa.

Suomen talouskeskustelu kaipaisi vielä ennen hallitusneuvotteluja tai viimeistään niiden aikana lisää laajuutta. Yhteinen tilannekuva uhkaa muutoin muodostua melko kapealta pohjalta ponnistavalle näkemykselle.

Konsta Weber 130

www.facebook.com/konsta.weber

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat