Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

2016 - vuosi jolloin kaikki ei vielä mennyt

  • Hyvää uutta vuotta ja onnellista tulevaisuutta
    Hyvää uutta vuotta ja onnellista tulevaisuutta

Vuosi 2016 oli omanlaisensa. Se viimeistään kirkasti sen, että politiikassa jakolinja on jo nyt liberaalin ja avoimen sekä suljetun ja konservatiivisen suuntauksen välillä. Oikeisto-vasemmisto -jako ei ehkä kuole, mutta Vihreänä ei tarvitse kohta enää paljon selitellä sitä, ettei aukottomasti pysty asettamaan puoluettaan oikeisto-vasemmisto ja liberaali-konservatismi -akseleille. Kuvaaja on kolmiulotteinen. Vihreät ovat avoimen ja arvoliberaalin asteikon mukaan varmasti selkeämmin asemoituneet kuin monet vanhemmat puolueet. Vihreiden kannatus onkin ollut vuonna 2016 ennätyksellisen korkealla.

Vuosi 2016 herätti poliitikot eriarvoistumiskehitykseen, siihen että automaatio ja robotisaatio vie länsimaisen keskiluokan työtä ja ihmisten tulevaisuus tuntuu epävarmalta. Ensi vuoden soisin olevan se vuosi, jolloin talouspolitiikka ottaa tämän politiikan uudistusvajeen kiinni. Tulojen ja varallisuuden verotus pitää miettiä uusiksi vastaamaan yhä automatisoituvampaa ja tekoälyistyvämpää yhteiskuntaa.

Minulla viime vuosi oli töiden puolesta railakas. Perustin yhden uuden yrityksen, myin osakkeeni yhdestä, aloitin kahden uuden yrityksen rakentamisen sekä lähdin kasaamaan uutta AI-kiihdyttämöä. Aloitin myös viemään yhtä yritystä Saksaan. Sen lisäksi minusta tuli Varsinais-Suomen Asumisoikeusasuntojen hallituksen puheenjohtaja. Nyt vuoden vaihteessa loppuu Turun vesiliikelaitoksen hallituksen varapuheenjohtajan pesti. Yrityskiihdyttämö Boost Turun puheenjohtajana toimin koko vuoden 2016, se työ jatkuu vielä kevään 2017.

Ensi vuonna tulen omien yritysteni ja yrityskiihdyttämöjen tiimoilta tekemään itsekin kaikkeni sen eteen, ettei ihmistyövoimaa tarvita enää sellaisiin töihin, joista rajattu tekoäly suoriutuu yhä paremmin tai pelkällä digitalisaatiollakin säästetään työvoimaa runsaasti.

Moni muukin tekee työtä sen eteen, että rutiinityöt automatisoidaan ja laitetaan oppivat algoritmit sekä koneet töihin. Näin luovuutta ja oppimistakin vaativat työt tulevat lopulta automatisoiduksi.

Omassa työssäni teen paljon sen eteen, että maailma muuttuu yritysten kautta. En kuitenkaan halua tulevaisuutta, jossa yritykset tekevät yksinään tulevaisuuden ja politiikan valta vaan vähenee. Yritysten muokatessa tulevaisuutta valta ja varallisuus keskittyvät entisestään kiihtyvään tahtiin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo, mutta yhä enemmän minua huolettavat taloudellisen eriarvoisuuden lisääntyminen. Ihmiskunta pystyy jo nyt tuhoamaan itsensä ja maapallonsa, muttei ole vielä siinä tilassa, että pystyisi asuttamaan uuden planeetan. Tämä planeetta on edelleen kaikki mitä meillä on. Maiden rajat eivät tulevaisuudessa pidä eriarvoisuutta muiden tonteilla, vaikka kuinka niin toivoisimme. Ongelmat ja mahdollisuudet ovat globaaleja. Ratkaisutkin ovat globaaleja. Siiloutumisen taustalla oleviin tekijöihin pitää pystyä vaikuttamaan. Populistien, jotka antavat lupauksia, joita eivät pysty pitämään, äänestäminen ei ongelmia ratkaise, vaan siirtää niitä. Populismin kannatuksen nousuun pitää pystyä kuitenkin reagoimaan.

Vuonna 2017 on kunnallisvaalit ja niissä olen minäkin ehdolla. Kunnissa ei kaikkea voida ratkaista, mutta ainakin osa Suomen hallituksen tekemistä päätöksistä voidaan kunnissa perua ja eriarvoistumiskehitys Turussa osaltaan hillitä. Jos lapset ovat jo päiväkodissa eriarvoisia tai eivät saa alakoulussa tarvitsemaansa tukea, niin tulevaisuudessa mahdollisuudet eivät todellakaan ole tasan. Hyvää vuotta 2017 ja tulevaisuutta ylipäätään!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Suuri selittäjä - joskaan ei ehkä suurin- oikeistopopulismin suosiossa ja sen liepeillä hengailussa
on varmasti pelko turvallisuuden menetyksestä.
Turvallisuuden, jota ei koskaan ole ollutkaan.
Ja jota ei populistien karmeilla menetelmillä taatusti ikinä saadakaan.

Heidän kannaltaan kirjoituksesi on pahin painajainen.
Se yhdistää talouden rakenteen väistämättömän muutoksen ja asenteiden rakenteen väistämättömän muutoksen.

Ikävää tuossa oli omakohtaisen projektin yhdistäminen estottomaan vaalimainontaan. .
Ehkä kannattaisi miettiä noiden jonkinasteista erottamista toisistaan ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Turvallisuuden, jota ei koskaan ole ollutkaan."

Suomi oli turvallinen maa itsnäisyyden aikana, EU vei sen turvallisuuen avaamalla rajat. Itä-Euroopasta tulee nyt varkaat ja terroristit lähi-idästä, EU vie rahat.

Toimituksen poiminnat