Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Mitä Turku voi tehdä yrittäjyyden tukemiseksi?

  • Mitä Turku voi tehdä yrittäjyyden tukemiseksi?

Yrittäjiä yhdistää tutkimuksien mukaan ainakin yksi asia: heillä on vahvat turvaverkot. Suomessa turvaverkot ovat monelle olemassa. Toisilla on yhteiskunnan tarjoamien verkkojen lisäksi suvun tai perheen tekemä työ taustalla helpottamassa alkuun pääsyä.

Julkinen rahoitus toimii Suomessa kohtuullisen hyvin. Tekesiltä ja muilta saa rahaa alkuun pääsemiseen. Finnveralta lainaa saa kevyellä omalla takauksessa. Minä olen hakenut Finnveran lainaa yhteen yritykseeni, Tekesin vientitukea toiseen ja kohta haen Tekesiltä rahoitusta kolmanteen. Tällä hetkellä olen myös mukana viemässä yhtä yritystä ulkomaille osin Tekeisin tukemana. Rahoitus on yritysten polttoainetta.

Moni asia siis on Suomessa yleisesti kunnossa. Suomi pärjääkin kansainvälisissä yrityskenttävertailuissa hyvin, vaikka narinaa kuuluukin monesta asiasta ja osin aiheesta.

Turku voi kuitenkin tehdä yrittäjyyden edistämiseksi vielä paljon.

 

1. Autetaan alkuvaiheen yrityksiä saamaan tiloja toiminnalleen.

Startupeissa tämä voi tarkoittaa rauhallista ja yhteisöllistä nurkkaa yhteisessä työtilassa. Fyysisiä tuotteita tuottaville yrityksille tämä tarkoittaa lupaprosessin nopeutta, kun rakennetaan uutta tuotantotilaa. Tarpeet ovat monenlaiset. Turussa on vireillä jokunen hanke yhteisöllisten työtilojen ns. co-working hubien tuomiseksi kaupunkiin ja täällä toimii jo jokunen, jotka täyttävät kriteerit osin. Yhteisölliset, yrittäjille huokeat, työtilat, ovat yrittäjyyden tätä päivää ja tulevaisuutta. Turun tulisi olla vahvasti mukana tuomassa Turkuun toimivia yhteisöllisiä työtiloja. Yhteisöllisissä tiloissa yrittäjät törmäävät toisiinsa ja jakavat parhaita käytäntöjä sekä auttavat toisiaan eteenpäin.

 

2. Tarjotaan oikeasti oleellista neuvontaa ja apua.

Itse perustin ensimmäisen toiminimeni 2010 ja tuolloin menin Potkuriin ja siellä virkailija täytteli lomakkeet kanssani ja sain toiminimen pystyyn tunnissa. Se oli keskeistä apua siinä vaiheessa, kun homma ei ollut minulle tuttu. Myöhemmin en ole kovin keskeistä neuvontaa onnistunut saamaan. Turun tulisi panostaa siihen, että yritysneuvojiksi rekrytoidaan ihmisiä, joilla on todellista kokemusta eri aloilta ja ajantasainen näkemys yrityskentästä. Tyhjä tsemppi ja summittainen liikeidean työstöpuhe on saatava loppumaan. Loputtomat seminaarit ja hankkeet, joilla kyllä työllistetään kunnan virkamiehiä, mutta ei saada tuloksia, tulee lopettaa.

 

3. Kasvatetaan yrittäjyys- ja yritysmyönteisyyttä Turussa.

Yritykset ja yrittäjät tekevät suurelta osin kaupungin elinvoimaisuuden. Yritykset työllistävät sekä tuovat palveluja ja tuotteita alueelle. Suomessa ollaan viime vuosikymmenenä päästy harppauksia eteenpäin yrittäjyysmyöteisyydessä. Yhä suurempi osa opiskelijoista kokee, että he voisivat myöhemmin perustaa itse yrityksen tai työllistää itsensä muulla tavoin. Olen toiminut nyt melkein puolitoista vuotta Boost Turku yrityskiihdyttämön puheenjohtajana osa-aikaisena oman yrittäjyyteni ohella. Boostin tavoite on kannustaa opiskelijoita yrittäjyyteen ja auttaa alkuvaiheen startuppeja. Siinä Boost on onnistunut mainiosta. Yrityskiihdytysohjelmamme Startup Journey valittiin vuonna 2015 Suomen parhaaksi kiihdytysohjelmaksi Nordic Startup Awardseissa.

 

Konsta Weber - Yrittäjä, ekonomi ja Boost Turku -yrityskiihdyttämön puheenjohtaja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

maria magnusson

Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että yrittäjyyttä tulee tukea kaikin keinoin ja siihen eniten vaikuttaa se, että tehdään yritystoiminnan aloittamisesta helppoa.

Ja kyllä, niinkin yksinkertainen asia kuin edullisten tilojen saatavuus vaikuttaa asiaan paljon. Ilahduinkin, että Konsta nosti tämän ensimmäisenä esille: 1. Autetaan alkuvaiheen yrityksiä saamaan tiloja toiminnalleen.

Toivottavasti Turkuun seuraa Helsingin kehitystä ja kaupunkiin saadaan enemmänkin uudentyyppisiä joustavia toimitiloja, toimistohotelleja ja coworking-tiloja. Niistä on aloittelevan yrittäjänkin helppoa lähteä rakentamaan bisnestä kun tilat ovat joustavia ja edullisia.

Olen katsonut https://www.matchoffice.fi/sivustoa, joka listaa vuokrattavia toimistohotelleja ja coworking-tiloja, mutta Turussa ei näytä vielä olevan kovin kattavaa valikoimaa.

Toivottavasti yhteisöllisyys lisääntyy ja tuo mukanaan lisää toimistoja start upeille!

Toimituksen poiminnat