Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Ilmastonmuutos ja yrittäjyys

  • Ilmastonmuutos ja yrittäjyys

Ilmastonmuutos muuttaa maailmaa muuttaessaan ilmastoa. Muutoksiin pitää vastata. Ilmastonmuutoksen vaikutuksista moni on uhka, johon pitää varautua tai jonka vaikutuksia pitää hillitä.

Ilmastonmuutos tuo yrityksille myös mahdollisuuksia: ratkaisemiseen tähtäävät toimet ja Innovaatiot, jotka ehkäisevät ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Myös meitä tulevista haasteista varoittavat ja meille aikaa valmistautumiseen tai sopeutumiseen antavat sovellukset ovat mahdollisuuksia.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat vääjäämättä. Sen lisäksi, että teemme vielä kaiken voitavamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, meidän pitää varautua parhaan mukaan tuleviin muutoksiin.

Lämpötilan nousun vaikutukset ollaan jo nähty. Kuumeneva ilmasto tuo mukanaan niin katovuosia kuin metsäpalojakin. Katovuosien ehkäisemiseksi meidän pitää saada maatalous toimimaan tehokkaammin, kehitettävä tai löydettävä uusiin oloihin paremmin sopeutuvia lajeja tai löydettävä tapoja jatkaa uusissa oloissa entisten kasvien viljelyä. Meillä pitää olla parempia tapoja ehkäistä tuholaisten vaikutuksia, kuitenkin niin, että emme tuhoa tärkeitä pölyttäjiä samalla. Metsäpalojen ennustamista ja sammuttamista pitää kehittää.

Ilmastonmuutoksen takia kiihtyvät kansainvaellukset vaativat meitä toimimaan paremmin ja tehokkaammin sen eteen, että uudet tulijat löytävät paikkansa työelämästä ja maastamme. Tarvitaan nopeampaa koulutusta ja tehokkaampia työmarkkinoita.

Energiantuotannon pitää tapahtua muulla kuin fossiilisella polttoaineella ja ylipäätään ilman minkään polttamista. Maa- ja aurinkolämmön ympärille on syntynyt valtavasti yrittäjyyttä viime vuosina. Tahti ei ole laantumassa.

Resursseja pitää käyttää entistä tehokkaammin. Ruokaa pitää tuottaa tehokkaammin ja raaka-ainetta kierrättää ja säästää. Tehostamisen ja kiertotalouden ympärille on syntynyt valtavasti uutta yrittäjyyttä.

Itämerellä kulkevien laivojen polttoaineen rikkipitoisuutta rajoitettiin 2015. Ensin asiasta syntyi suuri poru ja viennin kustannusten maalailtiin karkaavan käsistä. Sitten kehitettiin paremmat rikkipesurit ja vauhditettiin kaasukäyttöisten laivojen käyttöönottoa. Suomessa on näinä vuosina asennettu polttoainetta säästävä roottoripurje risteilijään. Paljon on vielä tehtävissä laivojen päästöjen vähentämiseksi.

Kaikille näille aloille ja monelle muulle on vielä tilaa uudelle yrittäjyydelle. Jo nyt Suomi on tutkimusten mukaan kärkikahinoissa kestävien ratkaisujen tarjoajana ja kehittäjänä. Maamme korkea koulutus ja herkkyys kehittää innovaatioita ovat muutosten maailmassa valtteja. Niistä tulee pitää kiinni.

Yrittäjyyden idea on nähdä tarve maailmassa ja täyttää se. Nyt näitä tarpeita tulee ja kovaa. Toinen toistaan polttavampia.

Lainsäädännön muutokset vauhdittavat muutosta ja lainsäädännöllä sekä kansainvälisillä sopimuksilla rakennetaan edellytykset kestäville yrityksille menestyä. Ja toisaalta viedään edellytykset kokonaisvaikutuksiltaan kestämättömiltä.

Konsta Weber

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas ja yrittäjä, joka työkseen ratkaisee suuria haasteita avoimilla innovaatiokilpailuilla. Asiakkainaan ja yhteistyökumppaneinaan mm. YK ja USA:n avaruushallinto NASA.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Ilmastonmuutos muuttaa maailmaa muuttaessaan ilmastoa."

Oho : tämä oli ainakin minulle järisyttävä uutinen : siis muutos aiheuttaa muutoksen...

Edit : En huomannut mottoasi " Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa"

Käyttäjän KonstaWeber kuva
Konsta Weber

Hyvä kun huomasit moton. Sillä olen ennalta vastannut näihin kommentteihin. Ajatus toki takana oli se, ettei ilmastonmuutos muuta vaan ilmastoa vaan ilmakehän muutokset vaikuttavat moniin muihin asioihin kerrannaisvaikutuksina. Moni muuttuva asia ei vielä ole tullut esille ja mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän muuttuvat myös asiat, joita ei osata vielä ennakoida muuttuvaksi. Mm. viime kesänä järjestin Suomessa NASAn kanssa World Challengea, jossa YKn, NASAn ja ESAn kanssa etsimme ratkaisuja ilmastonmuutoksen vaikutusten monitorointiin satelliittidatalla. NASAn tiedemies jakoi kanssa heidän Alaskassa tekemänsä työn tuloksia. Alaskassa esimerkiksi talot ovat vajonneet ikiroudan sulamisen tiimoilta huomattavasti nopeammin ja enemmän kuin osattiin ennen tarkkoja ja laajoja mittauksia odottaa. Moni muukin vaikutus tulee kerrannaisena.

Juha Manninen

Kaikki kohdat meni väärin!
Ihmisen aiheuttamaa katastrofaalista ilmaston lämpiämistä ei ole.
Ruuantuotannon vaikeudet johtuvat maan köyhtymisestä mm. tehoviljelyn menetelmien vuoksi. Eikö vihreät enää kannatakaan luomua?
Tuholaiset eivät todellakaan johdu ilmaston lämpiämisestä.
Ja ei, pakolaiset eivät pakene lämmintä ilmastoa vaan sotia joilla heidän maansa tuhotaan.
Miten kukaan voi valehdella noin härskisti?

NASA on täysillä mukana ilmastohuijauksessa väärentämällä dataansa ja tekemällä propagandavideoita. YK:n alainen IPCC on koko huijauksen moottori.
Olet siis juuri noiden tahojen yhteistyökumppani. Olisi kiva tietää miten esim. Suomen vihreiden kaappaus huijaukseen onnistuu. Onko kyse vain rahasta, minkä vuoksi voi sitten valehdella? Vai onko propaganda niin taitavaa, että uskotte siihen?

Tämän huijauksen takana on sama taho, joka organisoi lähi-idän ja pohjois-Afrikan hävityksen ja suunnittelee kolmatta maailmansotaa.
Nyt nämä kaksi huijausta kytketään yhteen väittämällä, että pakolaisongelma johtuu ilmaston muutoksesta.
Maailman vihreä liike on valittu valheen levittäjäksi ja he tottelevat kiltisti.
Älkää missään nimessä äänestäkö vihreitä!

Käyttäjän KonstaWeber kuva
Konsta Weber

Huhuh, nyt on hapokasta.

Jos ja kun näemmä olemme perusasioissa hyvin eri lähtökohdissa, niin hedelmällisestä keskustelusta tuskin tulee mitään.

Sen voin sinulle vinkata, että useamman satelliitin data on tällä hetkellä avoimesti saatavilla, eikä mikään estä sinua tekemästä vaikka omia havaintoja datan perusteella. Hivenen perehtymistä se toki vaatii.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mitä Mannisen perehtyneisyyteen tulee, hän on esitellyt laajaa yleissivistymättömyyttään minunkin puheenvuoroni kommenteissa. Ilmastonmuutoksen lisäksi hänen mielestään holokaustikin on huijaus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #7

Tässä lainaus hänen kommentistaan blogiini: "Koko toinen maailmansota oli sionisti-juutalaisten organisoima. Perimmäinen tavoite oli luoda juutalaisille marttyyri-status valheellisen Holocaust teorian kautta.
Hitler nostettiin valtaan, koska hän pystyi suunnitelman toteuttamaan.
Itse asiassa Hitler oli Rothschildien äpärälapsi vaikka se kuulostaakin uskomattomalta.
Elämme virtuaalitodellisuudessa. Uskomme mitä meidän tahdotaan uskovan.
Ota asioista selvää. Internetin ansiosta se on mahdollista."

Ja tuossa vielä linkki itse blogiin niin voitte tarkistaa että noin se oikeasti sanoi:

http://mikalamminp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/257097...

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Kyllä, satelliittimittaukset vv. 1982-2015 ovat osoittaneet maapallon vihertyneen vastaten pinta-alaltaan kahta manner-USAa, lisääntyneen hiilidioksidin vaikutuksesta.
http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurre...
Samoin toinen tutkimus vv. 1982-2010 osoitti erityisesti autiomaiden vihertyneen
https://earthsky.org/science-wire/elevated-carbon-...

Myös alailmakehän lämpötilakehityksestä on nyt tasan 40 vuoden aineisto (UAH), joka osoittaa lämpenemisen olevan keskimäärin 0,13 astetta/vuosikymmen, eli 1,3 astetta/vuosisata.
http://www.drroyspencer.com/2019/01/uah-global-tem...
Tämä on aika lähellä Itä-Suomen yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimustulosta Suomen lämpenemisestä vv. 1847-2013 (Mikkonen S ym. Stoch Environ Res Risk Assess (2015) 29:1521–1529), joka osoitti 0,14 asteen lämpenemistä/vuosikymmen 166 vuoden aikana. Kun muistetaan, että aloitusvuoden jälkeen Suomen kansa kärsi mm. Suuret Nälkävuodet 1860-luvun lopulla, niin täytyy ihmetellä, kuka kaipaa niitä aikoja ja lämpötiloja takaisin.

Valtamerten pinta on noussut viime 150 vuotta melko tasaisesti 2-3 mm/vuosi ilman olennaista kiihtymistä
https://judithcurry.com/2018/11/27/special-report-...
Tältä osin satelliittimittaukset ovat valitettavasti turhan epätarkkoja. Kuitenkin tosiasia on, että Intian ja Tyynen valtameren atollit eivät ole hukkuneet, vaan niiden valtaosan pinta-ala onkin kasvanut
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/w...

Kaikenlainen ilmastonmuutospelottelu kuitenkin jatkuu, vaikka oikeasti sellaiseen ei ole tieteellisiä/mittaustuloksiin pohjautuvia perusteita. Kysymys onkin aivan muusta, kuten vallasta, rahasta ja pyrkimyksestä totalitaariseen maailmanhallintaan. Joukoissa mukana on tietysti omasta mielestään ihmiskunnan pelastamiseen pyrkiviä herkkäuskoisia ihmisiä, joiden vakaumuksellista uskoa ei mikään tosiasia pysty muuttamaan. Varsinkin, kun vihervasemmiston hallitsemat valtamediat jatkavat yksipuolista propagandaansa. Huxleyn Uljas uusi maailma ja Orwellin 1984 taitavat olla täällä jo tänään?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Väitätkö että Afrikasta tullaan Suomeen upean ilmaston takia?

Käyttäjän KonstaWeber kuva
Konsta Weber

Kuivuus ja ilmastonmuutos kärjistää paikallisia kriisejä nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Näinhän se on. Sellainenkin paikallinen konflikti kuin Syyrian sota sai alkunsa juuri tästä. Syyrian sisällissotaa edeltäneinä vuosina kuivat kaudet olivat pahentuneet ja vieneet elannon monilta Etelä- ja Itä-Syyrian maanviljelijöiltä. Samaan aikaan maailman merkittävimmillä viljelysalueilla ruoantuotanto oli notkahtanut sään ääri-ilmiöiden seurauksena. Kuluttajahinnat olivat nousseet myös Syyriassa, joka oli paljolti tuontiruoan varassa. Ihmiset lähtivät kaduille, al-Assad vastasi ampumalla heitä. Islamistiset aseryhmät kaappasivat demokraattisesti alkaneen kansannnousun ja voimistuivat Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin tukemina.

"Ilmastotutkijat sanovat, että vuosiin 2030-2045 mennessä kuivuus voi muuttaa suuret osat Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta elinkelvottomiksi. Pahin skenaario on, että se johtaa valtavaan siirtolaismäärään ja Euroopan linnoittautumiseen. Eurooppa voi valita sotilaallisen ja eristäytyvän linjan. Äärinationalistit voivat rapauttaa liberaalin demokratian ja kansalaisyhteiskunnan syyttäessään kaikesta siirtolaisia ja ehkä yhä kiistämällä ilmastonmuutoksen", Ahmed sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa 22.5.2017.

Voi tuntua oudolta, että joku vielä nykyään kiistää koko ilmastonmuutoksen, mutta kyllä sellaisia helppoheikkejä on. Onpa joku päässyt pressaksi asti, ainakin Yhdysvalloissa. Sopii toivoa, että Trump on tosissaan halussaan taistella Isistä vastaan. Silloin hän joutuu taistelemaan myös ilmastonmuutosta vastaan, sillä ilmastonmuutos on syy, Isis vain yksi sen lukuisista ikävistä seurauksista. Tosin tällä hetkellä Trump taitaa taistella Isistä vastaan vetäytymällä Syyriasta ja puuhaamalla muuria Meksikon rajalle. Siinä on varmaan joku syvempi viisaus jota tämmöinen tavan tallaaja ei vain ymmärrä.

Toimituksen poiminnat