Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Työperusteisten oleskelulupien myöntämistä tulee helpottaa

  • Kuvassa olen Alin kanssa paneelin jälkeen. Jaan hänen kokemuksensa hänen luvallaan.
    Kuvassa olen Alin kanssa paneelin jälkeen. Jaan hänen kokemuksensa hänen luvallaan.

Keskiviikkona olin mukana vaalipaneelissa, jossa näkyi ja tuntui konkreettisesti se, miten poliitikkojen päätökset vaikuttavat yksittäisten ihmisten tulevaisuuteen.

Paneelin järjesti paremman suomalaisen turvapaikkapolitiikan puolesta kampanjoiva WeSeeYou-järjestö. Siellä ääneen pääsi useampi turvapaikanhakija. Potentiaalisia uussuomalaisia kaikki. Yksi heistä oli Ali.

21-vuotiaalla Alilla on vankkumaton halu olla yksi meistä suomalaisista. Ali tuli Suomeen vuonna 2015, samaan aikaan tuhansien muiden turvapaikanhakijoiden kanssa. Alin vanhemmat ovat afganistanilaisia, mutta hän ei ole koskaan asunut tai edes käynyt vanhempiensa kotimaassa. Ali on syntynyt Iranissa.

Nuorukainen aloitti nopeasti suomen kielen opettelun. Ja parin vuoden kuluttua hän olikin yksi monista lähihoitaja-opiskelijoista – koulutuskielenään suomi. Ali valmistuu lähihoitajaksi tämän vuoden loppuun mennessä. Työ olisi hänelle mieluisaa ja tuttua. Opintojen ohessa hän on jo hankkinut kokemusta työvoimapulasta kärsivältä alalta. Töissä hän on varmasti saanut monet suomalaiset hymyilemään välittömyydellään ja hyväntuulisuudellaan.

Ali on hakenut kahdesti turvapaikkaa. Molemmilla kerroilla päätös on ollut kielteinen. Hänellä ei ole passia tai muitakaan matkustusasiakirjoja. Ja ilman matkustusasiakirjaa ei voi hakea oleskelulupaa. Turvapaikka on hänelle ainoa vaihtoehto.

Suomen viranomaiset haluavat palauttaa Alin Afganistanistaniin. Maahan, jossa hän ei ole koskaan asunut, eikä käynyt. Maahan, jossa hänellä ei ole jäljellä sukulaisia tai edes tuttavia.

Suomessa hänellä olisi koulutuksen turvaama työ ja Suomella taasen on kasvava tarve koulutetuille lähihoitajille. Ja Ali puhuu moitteetonta suomea.

Suomen turvapaikkapolitiikkaa on tällä vaalikaudella kiristetty monella tavalla. Eikä ilman asiakirjoja saa oleskelulupaa opiskelun tai työn perusteella.

Me joudumme tekemään jo nyt - ja vastaisuudessa yhä enemmän – töitä saadaksemme Suomeen lisää työvoimaa. Me ikäännymme ja suomalaista uutta nuorisoa on entistä vähemmän. Työtä on tehtävä, veroja on maksettava ja eläkevarantoja on kerrytettävä nykyisille ja tuleville eläkeläisille.

Sen vuoksi me tarvitsemme Alia ja Alin kaltaisia uussuomalaisia.

Turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkamme takia hän on kuitenkin vaarassa joutua palautetuksi.

Turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkamme kaipaa pikaista päivitystä. Kiihkottomasti ja realiteetit huomioiden. Kaiken pitää alkaa asiallisesta kotouttamisesta ja koulutuksesta.

Työperusteisten oleskelulupien myöntämistä tulee helpottaa poistamalla tarveharkinta. Myönnetään muukalaispassi sellaisille paperittomille, joiden työluvan esteenä on puuttuva matkustusasiakirja.

Tämän vaalikauden aikana tehdyt heikennykset turvapaikkapolitiikkaan tulee korjata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kerrankin joku puhuu turvapaikanhakijoista asiaa!

Käyttäjän antsu1 kuva
Antero Metso

Niitä Suomeen haluavia Alin kaltaisia on todennäköisesti enemmän, kun Suomen nykyinen väkiluku.

Jos kerran olet innokas rahoittamaan täysin tuntemattomien ihmisten toiveiden toteuttamista, niin jos näissä vaaleissa ei äänestäjä minua suosi, voisit aloittaa vaikka järjestämällä minulle koulutustani vastaavaa työtä Oulusta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Naisten kannattama Vihreät haluaa mahdollisimman paljon keinolla ja verukkeella millä hyvänsä ulkomaalaisia nuoria miehiä Suomeen. Luonnonsuojelijamiesten omat todelliset maahanmuuttonäkemykset ovat oikeasti paljon nuivempia, mutta miehet ovat selvässä vähemmistössä puolueessa ja miehet ovat heikkoja miehiä, jotka antavat naisten vaikuttaa julkisiin ulostuloihinsa, koska haluavat säilyttää välit ja suhteensa näihin naisiin. Äänestyskopissa sitten ääni menee kuitenkin monesti jollekin järkevälle vihreälle miehelle, jos itse ei ole ehdolla.

Vihreät julkaisi taannoin oikein ohjelman suomalaisten nuorten miesten syrjäytymisestä. Siinä vaan vaiettiin tärkeimmästä keinosta vähentää suomalaisten nuorten miesten syrjäytymistä: lopetetaan matutus ja aletaan paikkaamaan Suomen naisvajetta siirtymällä maahanmuutossa suosimaan naisia. Syntyvyys kasvaisi, kestävyysvaje ja ikääntyminen korjaantuisivat, nuorten miesten romahtanut työllisyysaste pomppaisi...

(Jos ei koskaan poistu Helsingistä tai Turusta todelliseen Suomeen, tilastojen ja arkikokemuksen osoittama vakava naisvaje ei tunnu niin suurelta ongelmalta)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Tämä Ali ja muut eivät näy väestötilastoissa, koska heillä ei ole oleskelulupaa. Kysymys kuuluu, miten ihmeessä he vieläkin ovat täällä, vaikka kielteinen on annettu jo vuosia sitten?!

Islamista luopuminen ja homoksi ilmoittautuminen (eikö EU kieltänyt homouskokeet?) ym. muu kikkailu turvapaikan saamiseksi on lopetettava.

Oulun helluntaiseurakunta on esim. AIVAN TÄYNNÄ näitä nuoria ulkomaalaisia miehiä. Sali täynnä nuoria miehiä, joukossa oli yksi pariskunta (siis matu+matu, matu + suomalainen nainen -pariskuntia oli paljon) ja salissa ehkä 50-70 nuorta ulkomaalaista miestä, ei yhtään yksinäistä naista. Näitä on kastettu sitten kristinuskoon esim. Raksilan uimahallissa.

Vihreät on nuorten naisten itsekäs etujärjestö, joka kannattaa kaikkea, mistä nuoret naiset hyötyvät ja vastustaa kaikkea, mikä heikentää heidän (ylivertaista) asemaansa yhteiskunnassa.

Toimituksen poiminnat