Konsta Weber Kehäpäätelmiä laatikon rajapinnoissa

Yritystukiremontti nyt

  • Yritystukiremontti nyt
    Yritystukiremontti nyt

Suomessa jaetaan yritystukia laskutavasta riippuen 3-4 miljardia euroa vuodessa.

Suoraa tukea jaetaan noin miljardin euron verran ja verotukea, eli saamatta jäänyttä tai kompensoitua veroa loput.

Suuri osa näistä tuista, varsinkin verotuista, menee energiaa paljon käyttäville teollisuuden yrityksille ja fossiilisiin polttoaineisiin. Ne ovat ympäristölle hyvin haitallisia tukia. 

Yritystukea on säilyttävää ja kehittävää. Kehittävä kannustaa muutoksiin, säilyttävä kannustaa säilyttämään tilanteen samana. Molemmissa on omat haasteensa. Kehittämiseen tähtäävissä tuissa täytyy aina arvioida, millä yrityksellä on edellytykset kehittyä. Säilyttävissä tuissa ei enää niinkään arvioida, mitä kannattaisi säilyttää, vaan niitä jaetaan pääosin siksi, että niin on tehty jo pitkään. Tai niiden jakamista jatketaan, koska lobbaus on vahvaa.

Säilyttävissä tuissa pahimpia ovat energiaintensiivisten teollisuusalojen tuet, kevyen polttoöljyn ja dieselin tuet sekä turpeen matala verokanta. Monia muitakin verotukia tulisi karsia ennenkaikkea ympäristösyiden vuoksi.

Viime hallituksella oli todella osuva listaus ympäristölle haitallisista yritystuista. Listan pohjana oli ympäristöministeriön näkemys vuodelta 2013 ja monen muun toimijan ymmärrys siitä, että ympäristölle haitallisia yritystukia on olemassa. Käsittääkseni myös poliittisesti ymmärrettiin, että osa tuista jarruttaa ympäristöystävällisemmän tuotantotavan etsimistä, eikä kannusteta energiansäästöön ja fossiilisista polttoaineista luopumiseen.

Samalla myös moni toimijaryhmä ymmärsi, että jos jokin tuki lakkautetaan asteittain tai jokin asia kielletään etukäteen asetetulla aikamääreellä, niin asiaan aletaan reagoida ja ratkaisut kyllä löytyvät.

Viime hallituskaudella kaikkien puolueiden yhteinen yritystukityöryhmä ei päässyt tavoitteeseensa ympäristölle haitallisten yritystukien leikkaamisesta, koska teollisuuden lobbaus oli vahvaa ja vaikuttavaa. Teollisuuden lobbareita kuunneltiin enemmän kuin ympäristöministeriötä, tutkijoita tai ympäristöjärjestöjä. Minusta politiikassa on riittävästi kuunneltu taantuvan teollisuuden edunvalvojia ja nyt on aika kuunnella tutkijoita.

Kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja kunnianhimoinen kauppatase eivät sulje toisiaan pois. Voi olla, että jotkut yritykset oikeasti kärsivät jos eivät uudista toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi, kun niiden haitalliset ulkoisvaikutukset näkyvät tuotannon hinnassa. Minä olen sen valmis hyväksymään ja niin on kyselyjen mukaan myös hyvin moni suomalainen.

Ensi vaalikaudella on aika tehdä pitkään yliajalle mennyt yritystukiremontti ja poistaa ympäristölle haitalliset kannusteet.

Konsta Weber

Ekonomi ja yrittäjä, kansanedustajaehdokas Vihreiden listalla Varsinais-Suomessa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Suomessa jaetaan yritystukia laskutavasta riippuen 3-4 miljardia euroa."

Onhan Konsta Sinulle selvää, että tuemme tuulivoimaa 3-4 miljardilla vuoteen 2030 mennessä ?

Tähän mennessä vuodesta 2011 olemme haaskanneet tuuleen 798 942 968,36€ + merituulivoimaloiden investointituet ; lienee muutaman kymmenen miljoonan.

(Ethän munaa itseäsi vetämällä tähän olemattomat työpaikat ja toteutumattomat CO2 "päästöt"?)

Käyttäjän KonstaWeber kuva
Konsta Weber

Niin siis näitä tukia on tämän verran vuositasolla, toki kun vuosien määrää lisätään laskuun niin summa kasvaa.

Käyttäjän KonstaWeber kuva
Konsta Weber

Lisäsin tekstin alkuun tuon vuodessa-sanan, niin ei jää epäselväksi.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #3

Jep, minulle oli kyllä selvä , että tarkoitit vuositasolla , mutta mikä on kantasi tuulivoimabisneksen tukeen ?

Viime vuonna heitimme siihen 205 559 367,31€ + merituulivoimaloiden investointituet.

Aikamoinen miljoona-määrä vaikkapa koulutukseen vai kuinka?

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Kannatan lämpimästi säilyttäviä yritystukia. Nimittäin sellaisia, jotka säilyttävät yritystoiminnan ja työpaikat Suomessa. Kaikkein typerintä ilmaston, luonnon ja ihmisten kannalta on pakottaa tuotanto siirtymään sellaisiin maihin, joissa standardit ympäristön ja työntekijöiden hyvinvoinnille ovat väljemmät kuin Suomessa.

https://areena.yle.fi/1-4575974

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Veit " sanat suustani" .

Olin aikeissa lähettää saman haastattelun Konstalle saatteella " yllätä minut ja kerro, että olet katsonut ja ennen kaikkea kuunnellut Pesosen viestin. "

Erityisesti kehoittaisin Konstaa kiinnittämään huomiota, mitä Pesonen kertoo Vihreiden melskaamasta teollisuuden alemmasta sähköverokannasta .

Toimituksen poiminnat